Blog

WannaFlex biedt flexibele oplossingen in arbeidsbemiddeling binnen de ICT-branche, met een speciale focus op het vakgebied softwaretesten.

WannaLunch #1

De WannaLunch met Daan Koolman #1

Welkom bij de eerste WannaLunch, leuk dat je er bent! De WannaLunch is hét nieuwe concept van WannaFlex waarbij wij jullie laten kennismaken met het netwerk van WannaFlex. In deze korte interviews introduceren wij de geïnterviewde, bespreken wij de huidige functie, het toekomstbeeld op het vakgebied en stellen wij een vraag op voor de volgende WannaLunch!

Kan je jezelf kort introduceren Daan?”

Mijn naam is Daan Koolman, ik ben 35 jaar en ik woon momenteel in Amsterdam. Ik heb aan de Rijksuniversiteit de Bachelor Business Administration behaald in 2007, waarna ik ook de Master Organizational & Management Control heb afgerond (2009). Sinds 2010 ben ik actief in het testvak. Ik ben begonnen bij ADP Nederland B.V. via Qquest. De hierop volgende jaren heb ik meerdere organisaties gezien van Overheid tot Logistiek tot Retail. In 2015 werd ik door Sjoerd (WannaFlex) benaderd voor een functie bij TNT als Freelance QA Engineer. Dit was mijn eerste freelance opdracht maar ook het eerste contact en de eerste samenwerking met WannaFlex.

Sinds maart 2020 ben ik als freelancer bij Zenly actief als QA Automation Engineer.
Vraag 83/100: ‘Hoe ben je opgevoed?’

Ik ben opgevoed met veel gezond verstand. Ik heb altijd geleerd respect te hebben voor anderen en ‘niet te gaan zweven’ oftewel jezelf niet boven een ander te stellen. Vanaf jongs af aan heb ik geleerd zelfkritisch te zijn, tevreden te zijn met wat ik heb, nuchter te blijven en lekker normaal te blijven doen. Tijdens mijn jeugd werd ik redelijk vrijgelaten, maar wel met grenzen.

“Ik mocht uit gaan, maar niet tot 03:00 ’s nachts”.

“Hoe is het als tester bij Zenly?”

Zenly is een startup als onderdeel van Snapchat, gevestigd in Parijs, Frankrijk. Met het werken binnen deze startup draait het veel om het vormgeven van de kwaliteit van de organisatie. Omdat het een buitenlands bedrijf is, heb je te maken met een andere cultuur en bijvoorbeeld ook andere werktijden. Dit is even wennen, passen en meten op het begin. Binnen Zenly viel mij direct op met hoeveel passie de collega’s werken. Ze hebben enorm veel waardering voor het testen en het inbrengen van kwaliteit. Ik begon bij Zenly tijdens de COVID-19 situatie waardoor iedereen al thuis werkte. Het hoofdkantoor zit in Parijs, waardoor ik sowieso niet op kantoor zou werken, maar ik heb iedereen leren kennen via online meetings waarmee het lastig is om non verbale communicatie op te vangen en te begrijpen. Om deze reden is het soms lastig om een grapje te maken tijdens een meeting ;).

“Hoe zie jij het testvak over 5 jaar?”

Kijkend naar de snelheid van de ontwikkelingen zal het ongetwijfeld erg verschillen van de huidige situatie. Ik zie een gezonde trend naar test automatisering waarbij ook het belang bij de rol van het handmatig testen niet verdwijnt. Ik denk dat er steeds meer gebruik zal worden gemaakt van data, om zowel op technisch- als organisatie niveau hier beter je keuzes op te kunnen sturen.

Daarnaast hoop ik dat er de komende jaren steeds meer met Artificial Intelligence (AI) gewerkt gaat worden binnen het testen. Bijvoorbeeld zelflerende tools die software corrigeren, simpele bugs fixen of software terugrollen om de fout te vinden en deze vervolgens te herstellen. AI kan mogelijk feedback geven op fouten die jij maakt, maar waar je je niet van bewust bent en zo de kwaliteit van de tester verbeteren.

“Welke vraag zou jij graag willen stellen aan de volgende die wij interviewen?”

Daan Koolman: “Welke grote overeenkomsten of verschillen zie jij tussen jouzelf als persoon op werk en thuis?”

Wil jij weten wie de volgende keer bij ons aan tafel zit met de WannaLunch? Blijf op de hoogte via onze LinkedIn pagina! Nu je hier toch bent, bekijk ook eens onze andere blogs!

Reacties